Äntligen, den spännande fortsättningen om vårt världsarv!

Som utlovat, här kommer fortsättningen om hälsingegården Bommars i Letsbo, som jag skrev om i förra inlägget. Gården har skrivits in på  UNESCOS Världsarvslista som ”decorated farm houses of Hälsingland”. Tre nya frimärken med motiv från Bommars har givits ut i år, vilket överraskade och gladde familjen Envall, som äger och driver gården sedan flera generationer.

Här är det fascinerande gästrummet där man tog emot resande som behövde tak över huvudet och något att äta. För större gästabud använde man övervåningen som hade finare tapeter och skrytlinne. Fint snickrade väggfasta sängar med utsmyckningar av lokala konstnärliga förmågor.Personliga målningar och ”taggar”, vissa målare blev riktigt eftertraktade. Med hemvävda bomullsmattor på såpaskurade breda golvtiljor, blev det ombonat och varmt.

LOW_Bommars_Gastsal_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarna

LOW_Bommars_Sal_Klockvagg_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarna

Schablonmålade träväggar, och tittar man ordentligt ser man att de hade sågat ut i träet runt inredningen som exempel moraklockan, som nu inte står kvar längre.

LOW_Gastsal_Bommars_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarna

En väldigt speciell öppen spis, med svarvade ben över kåpan.

LOW_Bommars_skap_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarna

Hörnskåpet är inbyggt i träpanelen.

LOW_Ovan_skap_Bommars_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarna

LOW_Bommars_tidningsvagg_detalj_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarna

På övervåningen finns ett helt rum som är tapetserat med gamla tidningsrullar av restpapper. Här kan man lära mycket om livet i Stockholm genom annonserna från mitten av 1800-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *